Wie Frankrijk wel eens heeft bezocht, weet dat Frankrijk bovenal het land is van de “hypermarches”. Ik bedoel die supermarkten waar je een fiets nodig hebt om van de wegwerpluiers naar het schap met de kikkerbilletjes te komen.
Al die hypermarches zoals Carrefour, E. Le Clerc en Auchan hebben naast een enorm aantal vierkante meters winkelruimte en een haast onbeperkt assortiment nog iets met elkaar gemeen: honderdveertien kassa’s.
Misschien is mijn schatting enigszins overdreven maar dat het véél kassa’s zijn daar valt niet over te discussiëren. Ik vroeg me altijd af waaróm dat zoveel kassa’s moeten zijn.
Volgens mij is dat de schuld van de Fransman Jean-Claude Trichet.
Trichet is die man die in 1998 de functie van Voorzitter van de Europese Centrale Bank aan zijn neus voorbij zag gaan omdat onze eigen Wim Duisenberg voor die functie werd gekozen. In 2003 mocht Trichet de functie alsnog gaan vervullen en toen heeft Jean-Claude wat mij betreft een enorme kans laten liggen.
Jean-Claude had als Voorzitter van de ECB per direct in eigen land orde op zaken moeten stellen. Hij had zich onsterfelijk kunnen maken bij chaque touriste en France. Hij is degene geweest die had moeten voorkomen dat Frankrijk, monetair gezien, niet in de zeventiger jaren is blijven steken en derhalve het aantal kassa’s per hypermarché had kunnen terugdringen tot bijvoorbeeld drieëntwintig.
Al die kassa’s zijn er namelijk alleen maar, omdat de rijen achter die Fransen, met hun Bic en hun chequeboekje, anders nog langer zouden worden.
Guido says
Inderdaad. De grootste ergernis bij buitenlanders in de rij van welke Franse supermarkt dan ook, is het handhaven van de chequebetalingen.